pátek 4. září 2015

Aplikace - Waze

Waze

Jak jsem psal minule, začal jsem zkoušel další navigace, a Waze zatím, vypadá jako nejlepší. Tady je rychlý přehled o tom co to umí a neumí.

Cestování

V podstatě je to navigace jako každá jiná, dáte kam chcete jet a ona vybere cestu, popřípadě zvolíte alternativní, když se první nelíbí. Výhoda Wazu ale spočívá v tom že je to napůl Facebook, to že si můžete s přáteli posílat zprávy a na ostatní uživatele "troubit" na pozdrav. Není ani tak to hlavní, hlavní je, že každý a doslova každý uživatel může nahlásit od radaru po kameru u silnice, překážku - odstavené vozidlo, předmět na silnici, nebo uzavírku. A vše se pošle dál ostatním. Stejně super je když jedete někde kde to neznáte a navigace mám ohlásí "Před vámi je hlášená hlídka." a pak začne pěkně odpočítávat metry, to samé z nahlášeným radarem, či kamerou. Velice užitečné. Druhá věc, Waze má tendenci se vyhýbat kolonám, a automaticky vás táhne jinačí trasou, byť je přeci jen trochu neznámá, ale občas za to stojí.  Pokud máte čas či volné ruce, jde k poslanému hlášení dodat i fotku. To se mě však ještě nepovedlo. Nicméně pokaždé když někam dojedete tak vás požádá o fotku cíle, pro lepší orientaci ostatním.
Celkově jako taková je navigace rychlá, funkční, někdy trochu pobaví. A někdy překvapí zvolenou cestou. Pohybování po mapě je rychlé, dá se i pohodlně podívat na cestu před vámi. Jediné co je trochu mínus je, že hlášení o odbočení hlásí pozdě, a nebo až těsně před odbočkou a často se mě stalo, že bych to musel přibit k zemi, abych stihl odbočit, takže nějaké otočení se stalo, ideálka je pokud se průběžně koukáte na displej telefonu, a hlídáte si odbočení na vyznačené trase. A pak je máte hlášku o odbočení jen pro jistotu, je to sice takový poloviční ale funguje, hlavní důvod proč mívám zapnutý Waze je hlášení kolon, a uzavírek na trase, protože poslední dobou je toho nějak moc. Věřím tomu, že existují navigace co mají mnohem lepší asistenci pruhů, či hlášení k odbočení, či něco dalšího, ale ztm mě vychází Waze nejlíp pro moje ježdění, již jsem vyzkoušel několik navigací a prostě tohle je ztm, nejlepší. Možná za týden nebude, nikdo neví.
Jediná teda nevýhoda je že nemá offline podklady, a jede tedy pořád online, nicméně dat to netahá v řádech giga ale pár MB při delší cestě.

Hra nebo sociální síť?

Další zajímavá věc, je že máte svůj profil, a sbíráte body za ježdění pomocí Wazu, a poslaná hlášení, je zde i seznam pár úrovní co můžete být. Je to vcelku příjemná motivace k používání navigace. V rámci vašeho profilu si můžete změnit ikonku jak se budete zobrazovat ostatním, od smutné ikonky po veselou, naštvanou atd. Nastavit se dá i ikonka vaší pozice takže kromě šipky můžete mít různá auta. Nastavení je vcelku hodně, tím se dá celkový vzhled aplikace zpříjemnit co možná nejvíce.

Rozhodně za vyzkoušení stojí, aspoň na těch pár jízd.


 



 


 


 


 


 


 


 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat